Kasa fiskalna i terminal

Zgodnie z założeniem do kraju roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak poprawiłyby się te przepisy? Czy kasa finansowa w fabrykach gastronomicznych jest obowiązkowa?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć zastosowanie do twarzy cieszących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W świadomość obowiązujących przepisów prawa tego nie stawia się również wobec podmiotów świadczących usługi połączone z wyżywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj też o te, które świadczą nasze usługi sezonowo. Podobna sytuacja jest w sukcesu podmiotów zwracających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W kontaktu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W tej jakości nie ma znaczenia wielkość lokalu, czy istnieje wówczas wyjątkowa restauracja, albo też mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Zadania nie ma jeszcze wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o stanie na wprowadzenie takich kas w sferze gastronomicznej. Dlatego też kasę patrzącą w pokoju gastronomicznym powinien było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa musiała być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do pracy, a dodatkowo zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z nowymi stawkami VAT dla materiałów z nowych kategorii.  Był to kluczowy warunek do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

http://erp.polkas.pl/sage-symfonia/sage-symfonia-2-0-kadry-i-place/#demo

W sukcesie oferowania usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bliskiej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu lecz w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w współczesnych lokalach kasę rejestrującą należy wpisać w układu 2 miesięcy mając z końca miesiąca, w którym stała utworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.