Maszynka do mielenia miesa z szatkownica biedronka

W poszczególnych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy zaopatrzyć się w konieczne do ostatniego końcu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to odpowiednio pokaźnych rozmiarów maszyna elektryczna, która posiada wysoki wlot do wrzucania mięsa w twarzy zamrożonej, a za ma danie ludzie do jego szatkowania na niższe ilości.

Praca tę uzyskuje się dzięki dużemu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone efekty są co prawda twarde, przecież nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na drobne części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Dokładnie tak dzieje się z mięsem w wilkach, jakiego wykonywanie oparte jest na identycznej zasadzie co robienie maszynki do mielenia mięsa.

Wilki do mięsa mrożonego skonstruowane zostały z elementów znacznie szerokiej jakości, ciężkich i mocnych, mało podatnych na zniszczenie mechaniczne. Dostarczają one do rozdrabniania twardej materii, a wiec ich konstrukcja pragnie być suchsza, niż to, co osiągają one rozdrabniać. Wilki do gastronomii przeważnie zbudowane są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Stanowią one zasilane elektrycznie, i koszt takiego narzędzia to prawie półtora tysiąca złotych w specjalistycznych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych stanowi zatem zawsze wydatek konieczny, bowiem w takich warunkach bardzo często odwiedza potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a wtedy właśnie tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w niektórych przedsiębiorstwach, na model przetwarzających mięso, rozdrabnia się je w kwestie zamrożonej, a wtedy pakuje do specjalnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, żebym je zmielić, a wtedy znów zamrozić jest niezgodne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do cięcia świeżego lub rozmrożonego mięsa stosuje się coś inne maszynki, przeznaczone tak do mielenia mięs miękkich, ich konstrukcja i chodzenie w kontakcie z tym same są inne. Wilki do ciała mrożonego to przeważnie maszyny o stosunkowo wysokich gabarytach, dlatego oraz nie znajdują zastosowania w prywatnych warunkach.